10,06

Oppdaterte kurs 


Dagene går unna og vi har nytt finværet som de aller fleste. Det er mange prosjekt om dagen, og det er om å gjøre å komme i havn med alle disse. Værene dro på sommerbeite i dag sammen med kompisene sine. Mye nytt som kommer på hjemmesiden, men ikke publiseres før det er ferdig. "Anna" flyttet i går og fikk nytt hjem hos Fredrik på Senja der vil hun få det flott som gjeterhund! Vi har en ledig hanne igjen Egon, og han virker som en stødig fin kar! Ken-Are beholder King og ser fram til å starte han. 

Så langt mange fine tillsynsturer! Ser ut som om både sau og lam koser seg på grønt :) 


Klokka ble 23.45 og det er på tide å komme seg i seng før fjøsen skal rundvaskes og siste kunstgjødsel skal på marka i morgen! Takk og pris for helg og tid til å jobbe og ta i et tak innendørs også! 


03.05

Der var det nett i fjøsen, snart kamera, flue griller og godt humør!

Brå start på uka! Et kopplam døde i morgentimene. Når valpene fikk frokost manglet vi hanne nr. 2. Når ungene var kommet seg på skolebussen er det ny fjøstid. Hanne nr 2 var fortsatt borte så regnet med han hadde tatt turen i fjøsen etter meg når jeg var oppe første gang. I det jeg går ut av gårdsplassen hørte jeg en fugl som jeg ikke har hørt før. Fant fort ut at dette ikke var en fugl, men den lille tjukke valpen som hadde satt seg fast i stikkrenna mellom to store isflak. Akkurat så langt inn at jeg ikke klarte å nå han. Fikk etter mye om og men fikk jeg det ene isflaket løst og fikk tak i valpen. Iskald og våt ble han tullet inn i håndduker og Anicura Finnsnes kontaktet. Fikk varmen i han og gitt han sukkervann. Tok han med i fjøsen slik at man har mulighet til å løpe litt imellom lam som trenger tillegg og følge opp den lille frosne valpen. Alt bra med valpen og han var kjapt i lek på pauserommet sammen med Unik og Oscar. Nå er valpene i den ene hundegården på dagtid dette syntes de lite om. Så snart service mannen til traktoren er forlatt vil dem kunne få gå fritt på gårdsplassen og mulighet til å benytte seg av hundegården som dem vil.

 

Fikk oppdatering fra Hildegunn og Blue i dag! Går strålende med dem begge! De gjør masse triks og Hildegunn går tur med alle deres 3 hunder hver morgen før skoletid! Snakk om hundeinteressert jente!! Vi er så takknemmelig og glade for at Blue fikk dette hjemmet!  

Venterommet
Venterommet
Barselgruppa
Barselgruppa
Godt å ligge og tygge
Godt å ligge og tygge
Intensiv avdeling
Intensiv avdeling
Iskald og blaut. Tøff start på dagen
Iskald og blaut. Tøff start på dagen
På beina igjen og full fart med Oscar
På beina igjen og full fart med Oscar
Nyfødt intensiv, her er god pleie til alle som trenger
Nyfødt intensiv, her er god pleie til alle som trenger
Sykestua
Sykestua
Fint med en mamma
Fint med en mamma
Noen er bare søte
Noen er bare søte
Velkommen inn på barnerommet
Velkommen inn på barnerommet
Fjøs direktøren
Fjøs direktøren
Fengsel!
Fengsel!

02.05

Nå er vi endelig i gang! Det er en velsignelse og forbannelse på en og samme tid. Man blir nesten litt religiøs i lamminga, men tror vi ber til alle guder som finnes enkelte ganger. Det er utrolig hvor lite som kan skille på liv og død. Så langt har vi vært heldige, det meste har vært bare velstand. Det er en velsignelse når lammingene går av seg selv, når sauene er gode mødre, lammene spiser og trives, Når man er heldige med å fostre over et lam til en annen sau. Det er som en forbannelse når det er tunge fødsler, lammene er slappe eller vil ikke spise eller når mødrene ikke vil ha dem. Heldigvis er det ikke mange av disse, men så skrekkelig vondt å se på. 

Vi har hatt en sau i dårlig forfatning som vi nok har mevnt tidligere, den lever i beste velgående og fikk for en uke siden et dødt lam og et friskt vær lam. Værlammet ble i dag tatt til kopplam siden mamsen ikke produserer melk. Vi ser henne an for hver dag som går hva vi gjør med henne. Pr i dag kan hun ikke stå selv, men vi har laget til henne en sele slik at hun får opp musklaturen i beina. Hun spiser godt og er overraskende pigg til å være i så dårlig forfatning. Det er ikke ofte sauene takler slike påkjenninger som dette, men så lenge hun er livsglad, spiser og gjør forsøk på å være i aktivitet skal vi fortsette å hjelpe henne! På beite får hun nok ikke dra, men hun kan gå hjemme her med kopplamma og resten av treningsdyrene. Treningsdyrene har vi tatt ut av fjøsen og satt i gammelfjøsen som en midlertidig løsning fram til vi kan starte utslipp. 


Hundene kjeder vettet av seg, og den største gleden må være når villsauen kommer snikende inn i fjøsen for å stjele litt mat. Merkelig de sauene, uansett om det er i fra samme rundballe så er maten de andre har alltid mye bedre. Svartfjesværen Andy Jr er en snik, rolig og listende kommer han inn daglig for en noen strø med kraftfor.. Koselig med disse værene som ikke forstår hvor store og skumle de kan være. 


Heldigvis har vi hatt godt humør og gode løsninger så langt! Det er deilig å kunne kjenne glede av å bruke hverandres styrker og svakheter. For svakhet er også en styrke i seg selv! Takk bonden min for at du er min mentor, læremester, kjæreste og støttespiller! Uten deg og all din kunnskap vet jeg ikke alltd hva jeg skulle gjort! -Miriam 
25.04

Lamming er så smått i gang og så langt har vi vært heldige med alle. Det er utrolig godt å se de små komme seg på beina og rett på spena. Alle drektige sau med 2 lam har fått gått ute hver dag dersom været har tillatt det, nå er det innetid fram til de skal på beite. Det er godt å se de ligger tykke, mette og gode mens de soler seg. Nå er det strødd godt med halm og vi skal sørge for at alle får det godt fram til de skal ut. 


Vi er kommet halvveis i lammingen med svartfjesen. Svartfjesen er en utrolig fin sau med et godt morsinstinkt. Lette lamminger, lammene er raskt oppe, kvikke lam! I går slapp vi de første ut på innmarka. 7 sau , 11 lam og 3 uten lam. de går uten bjelle. Her blir de gående fram til resten er ferdige. Vi tenker slippe alle i flokk i år som i fjor. Villsauen er startet vandringen, men har vært hjemme på natta. 


For å legge inn film på hjemmesiden måtte vi opprette en YouTube kanal denne uka, med det samme heger vi oss på ungdommen og laget en TikTok bruker. Så får vi se hvor mye det brukes...


Vi har et stort ønske om at turgåere holder hunden sin i bånd når de ferdes i området. Det er lett at sau og lam kommer bort i fra hverandre dersom de blir skremt. Vi har ingen dyr å miste <3 

Kom dere inn 

20.04 

Valpene var våkne 2 timer før tiden i dag klokken 04.30. Mistenker Lyda for å vekke dem for hun måtte skikkelig på do. Alle 7 ble sendt rett ut så fikk tatt unna husarbeid før resten av gjengen sto opp. Tror valpene ble overrasket over matservering på natta, men ingen takket nei til mat. 

Utrolig å ha disse morgentimene (natt) Villsauene er snart på vandring, de leter etter hvert et minste gresstrå. Å se på dem løpe fra og tilbake i gledesrus. Hopper og spretter som antiloper og breker etter lammene sine mens de gleder seg over bar bakke og ingen hund i sikte er virkelig en fornøyelse. Sauen har virkelig et flott liv! 


Det er nå kommet 3 nye svartfjes lam! Et søyelam og et værlam fra semin så er spent på disse hvordan de er til høsten. Nå er det på tide å få alt på stell til lammingen, i dag blir det tallekjøring, klargjøring av kopplambinge som vi i år skal lage 2 delt. Vi vil få en tettere oppfølging av de som skal vennes på automaten og de som allerede er tilvent. Kjøpt oss ny stråleovn som varmer et større område enn varmelampe og vi får da brukt 2 varmelamper i tilvennings bingenog strålelampen i den permanente kopplambingen. Spent å se om det blir som vi ønsker. 


Blir vel rom for hundetrening i dag kan det tenkes. Det er jo tross alt godt vær ute og man skal ikke løse vekk godværsdager med inne arbeid! 

Da er det bare å gå i gang med dagen. Valpene sover, valpe grinda er ren og pen og vi har en helt blank dag å fylle med innhold 18.04 

I dag flyttet Blue til nytt hjem i Nordeisa. Normalt sett er det alltid litt trist når det flytter en hund eller valp. Denne gangen var det kun glede! Blue får seg et nytt hjem der han får gjete og i tillegg får han sin helt egne jente på 11 år som er skrekkelig interessert i hundetrening! Nytt for han, nytt for henne! Å få være en del av deres første timer sammen, å se en ny relasjon bygges der tillit, kjærlighet og framtidig samarbeid skal bli en del av hverdagen er vanskelig å beskrive. Den lille usikkerheten på både hund og menneske, nysgjerrigheten og interessen fra dem begge samarbeidet de så smått er kommet i gang med er helt magisk! Den lille nette hånda med en godbit for at Blue følger, ønsker å være sammen. Bruk av rosende ærlige barneord og et smil som er oppriktig fornøyd og tilfreds er noe helt spesielt å få være med å se og oppleve. Vi ønsker Hildegunn og familien masse lykke til med Blue og gleder oss over at han fikk kommer til akkurat dere.

 

Dagene går fort og vi er i gang med lamming. Vi har fått 5 velskapte svartfjes og sirkuset starter for fullt i neste uke. Utrolig flotte morsinstinkt på damene og det er flott å se hvor de steller med sine små.


Ei av søyene har vært litt pjusk i formen og lammingen tærer godt på kroppen. Ulltap resulterte i ny jakke da ingen av oss er så stor at hun kunne bruke ullgenser. Det lønner seg å være kreativ. Jakke og framfallsele kan slås i kombinasjon og skape et varmedekken.  Venninnnene hennes synes ikke noe særlig om den nye looken, men ser ut som om det går helt fint. Veterinær fikk gitt henne fin oppfølging og hun er i toppform.


Halve fjøsen er ute å lufter seg på dagtid og det er ikke vanskelig å se de ønsker å komme seg ut på beite. De få grønne stråene som stikker opp i mellom gjørme og snøflekker finner dem.


Helga har bydd på godt vær og da er det helt på sin plass og nedprioritere de "kjedelige" tingene og kose seg med besøk hundetrening og ute gjøremål. 

Aiit har skåret seg på glass og hopper rundt på 3 bein.


Oscar storkoser seg med alt av liv som våkner til i sol og "varme" det er ingen tvil i at hundene er morsomme å leke med enten ved form av erting eller rasing. 

Tommis
Klatrekongen
Utrolig
Bekjentskap
Vi deler tanker
Lek og morro
Kosestund på gulvet
Valpekos
Soler seg
Fjøs mote
Ute av drift, men like fornøyd
Fiskepinner og potet er gull
Trening må til
Tyv
Velkommen
Stille og rolig på morgenen


05.04 

Påsken har gått til renovering av kjøkken i tillegg til valpestell og det daglige som skal gjøres. Miriam har vært avløser på Smihågen og har bestemt det skal ku til gården! Dagene går fort så det har vært lite rom for påskekos! Pyntet opp med tulipaner på kjøkkenet under rivning. Oscar har vært med på nesten hele kjøkken prosjektet og var meget fornøyd med ny vask å ligge i. Nå gjenstår ett par overskap og gulv så skal det hele være på plass! Skal bli mange gode middager framover! Nå er det ikke lenge igjen til lammingen går i gang, det er endel som skal klargjøres der også.  

29.03

Kjøkkenet snart klar for maling og nytt på plass! 

Plassering på gommen med saltstein til villsauene, Klauvskjæring/ klipping på Smibakken. Kurs med Saubonden.no i bruk av lesestav. Super dag! 

28.03

Det er palmesøndag og vi er godt i gang med rivning av kjøkkenet. Damene i fjøsen begynner å bli gode og runde og det er kun 1 mnd igjen til vi går i gang med lammingen! Vårens vakreste mareritt er det noen som kaller det. 


Valpene er 2 uker gamle og det begynner å bli mer liv i valpekassa selv om de sover og spiser 95% av tiden. Små bjeffelyder kommer fram og det merkes godt om de er tilfreds eller ikke. 


Været er helt utrolig og det er vår i lufta og bakken er nesten bar. Klokka er 20.00 og det er fortsatt lyst ute! Takk og pris det er sommer tid! 


I kveld koser vi oss med bacalao for det er nok ikke sikkert vi vil ha komfyr de nærmeste dagene. 21.03 

Snø vind og full vinter! Valpene er 1 uke gamle (se kull


Dagene går fort og det er ikke lenge til lamming. Mange ting skal på plass og vi må pønske ut en god løsning slik at vi har muligheten til å ha valpene sammen med oss i fjøsen under lammingen samtidig som vi kan prege dem godt i forhold til daglige aktiviteter i hus og hjem. 


Ungene er engasjerte og er utrolig flinke med hundene så vi har en enorm ressurs i dem! 


Vi fikk også en kjempe nyhet denne uka! Svartfjesværen vår er tatt ut til semin vær og skal få nyte sommeren i villsauflokken før han må hjem å trene på å gå pent i bånd før han reiser til Staur! 

14.03

Flott start på dagen med første valp ut en liten time etter frokost. 


Et helt merkelig kull med 5 nesten helt hvite valper og 1 sort hvit Vi vil oppdatere ukentlig på valpene under "kull" og på Facebook. 

01.03

Vi skriver den første vår mnd med sterk vind og snøkov ute! Så trøster oss med et triveligere bilde fra i vinter. 


Oppdatert sauene og lagt til bilder. 


Lyda vokser og gror, regner med det blir valper i slutten av neste uke! Det blir spennende.


Til helga er det kurs på Olaåsen gård i Kvæfjord. Blir nytt kurs der 27 og 28 mars. 

16.02 

Gjort noen små endringer og endret bilde på forsiden. Jobber med å få til et bildegalleri mm. 

19.01

Oppdatert "kurs" jobber med å få en grei mobilvisning. Det kan være mindre innhold på mobilversjonen enn nettutgaven. 

 

05.01 

Vi planlegger årets kurs, men avventer i forhold til regjeringens anbefalninger.


Vi er avhengige av vær og føre. Dersom det ikke er gode nok forhold for sau og hund vil vi være nødt til å avlyse. eventuelle kurs.  

En snøfull dag for svartfjesene.