Fosterlam 

 I år kan du kjøpe ditt eget lam og følge det fra det vandrer til fjells til det hentes ned igjen på høsten. Vi følger opp med bilder og 2 besøk. I 2020 vil det kun være mulighet for 4 personer (familie) å ha fosterlam. Ved en fosterlam ordning vil du kunne velge deg ut en sau i villsauflokken og være fosterfamilie til det. Om du vil navngi lammet eller ikke er opp til deg selv. Er du heldig får vi med oss fødselen ute, og kanskje på film. Villsauflokken lever ute, og selv om det er daglig tilsyn til dem liker sauen å trekke seg bort fra resten av flokken når det lammer.

Lammet får du følge fra fødsel til slakt. Du får oppdatering på lammet annenhver uke hvor det har gått sammen med mor og resten av flokken sin. Du får bilder fra når vi har vært på tilsyn, og du har mulighet til å være med å treffe lammet, enten på gården eller på fjellet. (den fineste opplevelsen er gjerne på fjellet) Dert er viktig du er i ok form og ikke har utfordringer fysisk eller psykisk Det er viktig å ha i minne hele veien at dette lammet vil bli mat til høsten. Du får kjøpe hele eller halve slaktet, og skinnet kan sendes til garveri dersom det er ønskelig. (det tar ca 1 år å bedere et skinn så det er tidligst leveringsklart høsten 2021) Vi gir deg tips til hvordan du kan lage pinnekjøtt, fenalår, saltkjøtt lammerull mm av slaktet. Totalvekt på et villsauslakt er ca 10-12 kg. Det er viktig å være obs på at det er dyr vi har med å gjøre. Sauen er et byttedyr og er utsatt for rovdyr. På øya har vi i hovedsak rev og ørn som er den største trusselen for lammene. 


Forsterordningen inkuderer:

2 turer på fjellet (2 til 6 timer på fjellet) pluss besøk på gården med tilrettelagt aktivitet eller kun avslapping. Dette er i perioden april-september (ikke mai mnd.). Bilder og øvrig oppdatering, forflyttning, vær og vind mm, av flokken og fosterlammet i e-post eller gjennom Facebook. Da vet du nesten hva lammet har spist i fra det blir sluppet til det kommer hjem. Det er ikke alltid vi ser floken når vi er på fjellet og det er dette vi selv synes er så fantastisk med å ta vare på den gammelnorske sauen. Den er vill, og kun preget på mennesker i forhold til at vi noen ganger må håndtere dem i forbindelse med snyltebehandlig eller vaksine. 

Det vil følge med tips og råd på hva du kan gjøre med slaktet, og noen mat oppskrifter


Ta kontakt med oss på e-post: miriam@frivollgaard.no

Kopplam/ flaskelam NKS

Det er også mulig å ha et kopplam som fosterlam, det vil ikke gi den samme opplevelsen som ved villsaulam. Her setter vi av 4 plasser. Grunnet smittevern og lamming er det ikke ønskelig med besøk så lenge de oppholder seg i fjøsen. Kopplammene går på innmarksbeite rett ved huset og gården. Dette er mer aktuelt for bevegelseshemmede og de med små barn som ikke kan bevege seg like lett i terrenget. Her er sjansen stor for at vi kan legge til rette med det meste. Kopplammene får en tettere oppfølging av oss på gården og er håndtamme. På innmarksbeitet har de tilgang på gress, lyng, bjørk, rogn og einer. De er kvikke og oppvakte som et lam skal være selv om de ikke har muligheten til å gå med mor. Vi har «kun» kopplam etter NKS og de er av ulike grunner blitt kopplam. Vi sender dem ut i flokker på 3-5 dyr ut fra størrelse eller funksjon. Det er i all hovedsak ikke ønskelig med kopplam, det kan du lese mer om her. Ordningen vil være lik den over, men i stedet for å dra på fjelltur er det mulighet til å dra på annen tur evt gjøre andre aktiviteter på gården. 

Slaktevekten vil være mellom 15 og 20 kg. 


Priser:

6000 kr kun for fosterlam ordningen 

130 kr kg for slaktet (helt, halvt eller partert fra slakteriet) ca 13-1800 kr slaktet

1400kr for skinnet (pluss evt. porto)

Sender også med 4 kg potet dyrket på gården

Med alt inkludert: ca 8700,- kr

Ta kontakt med oss på e-post miriam@frivollgaard.no