"Ulike baner å trene på gir ulike fordeler og utfordringer"

Nermarka

nermarka
nermarka1
nermarka2

Nermarka slipper vi kopplammene på våren. På denne banen er det flatt, og oversiktlig. Spesielt helt i starten på valpene/ unghundene, bruker vi denne banen. Her er det lite trekk på sauen, som gjør at den er lettere og håndtere for en uerfaren hund. Det er også oversiktlig når vi er kommet i gang med treningen og klasse 1. Det gir rom for at hunden får sjangsen til å vurdere avstand, og i tillegg stole på sin fører. Den bratte skråningen opp mot huset vårt har vi ryddet for trær, der får hundene flytte sauen i oppoverbakke og nedoverbakke i ulent terreng. Dette styrker også musklene i hunden, og den vil få en følelse av hvordan det er å flytte sau i terreng, der man ikke alltid kan bruke rette og bene linjer som man gjør på en gjeterhundprøve. Det gir god styrketrening og kondisjon, sammen med lydighet og selvstendighet. Å slippe taket på sauen som starthund er ikke lett for alle, og her kan vi gi dem muligheten helt naturlig. 


Lite brukt på vinterstid, det er vindfult og iskalt. Sommeren derimot er helt fantastisk! Ikke minst er det deilig å gå i elva og drikke eller kjøle av seg etter en treningsøkt. 

"Styrketrening og kondisjon, sammen med lydighet og selvstendighet" 

Øvermarka

IMG_8903
IMG_8884
31.12.21
IMG_2806[1]
treningsområde1

Dette er den mest brukte banen å trene på! Sommer som vinter er det lite som hindrer i å komme seg på banen her. Banen passer for alle og utnyttelse av terrenget er også noe man bør utnytte seg av. Denne delen består av både bratte heg og flat bakke. Den har altså alt! Det negative med denne marka er trekk på sauen, det kan ofte gi unghunder en ekstra liten unødvendig utfordring. Banen er liten så man får ikke trent inn så skrekkelig lange hent, men muligheten for å hente blindt er absolutt tilstede. Denne banen er ofte morsom for de hundene som gjerne har trent mye på flat mark, og mange får en hærlig tenning når de er første gang på denne banen. Her gir sauen også alt, litt motstand til stillstående, flyttbar og flyvende lett på foten.Dette er sauens hjemmebane!


Dette er en del av samme mark som Nermarka, og hvor kopplammene befinner seg sommertid, og svartfjesen på vinterstid. 

"Her gir sauen også alt"

På marka

treningsområde2
treningsområde
IMG_0506[1]
88261608_226765215384086_7791490057025617920_n
79993346_457043248343648_913827439812018176_n

Dette er den største banen vi har. Den er flott å trene på både for sau, hund og fører. Fordelen med banen er at hunden må slippe kontakten med sauen balndt annet. Det er mange blindpunkt her man kan benytte seg av. På høsten har dem godt trekk til fjøsen og våren fra fjøsen. Man kan få noen utordringer her både som hund og fører, og er en flott plass til bekreftelse av samarbeid og tillit mellom hund og fører. Den er ikke godt egnet på vinteren når det er mye snø, og fåkkskavlene blir høye. da den er ganske så kupert og vanskelig nok og kjøre på sommerstid. Vinterhalvåret bruker vi en del av denne marka, både til unghundene og de voksne. 


Marka brukes når den er bar og eller/ etter den er slått. Her har vi endel av foret til sauene. Gammel eng med et variert gressutvalg for sauen. Det er også en flott mark å trene spor på og retriever jakt