Den gammelnorske sauen er en av de eldste rasene i Norge. Det er en kystsau, liten og nett i kroppen. Den klarer seg på minimalt med mat og skal kunne utnytte beite sommer som vinter dersom områdene og beitet er stort og næringsrikt nok. Vi har ikke forhold til og la sauene gå på beite gjennom vinteren. Vi henter dem hjem fra snøen kommer til de finner det for godt til å forlate gården i mars/ april.  Sauene har meget godt flokkinstinkt og beiter i flokk. De samler seg ved "fare" og dersom faren vedvarer deler flokken seg opp i flere mindre flokker. 


Sauene får 1-2 lam, og sauen har svært godt morsinstinkt. Fettlaget på lammene er mye tykkere ved fødsel og har en god beskyttelse for lammene som noen ganger kan komme i snøkov og kulde.  Lammene klarer seg fort på egenhånd og er raskt i gang med å tygge på gress i tillegg til melk fra mor. De er tidlig kjønnsmodne og vi henter hjem værlammene når vi ser lammene ikke dier like ofte. 


Smaksmessig er det mer viltsmak på kjøttet. Slaktevekten ligger på ca 8-12 kg. Sauen gir også utrolige flotte skinn! 


Bruk av gammel norsk sau som treningsdyr: 

De er lette på foten og løper raskt. De har også en god utholdenhet siden de ikke bærer så høy vekt. De løper gjerne i tett flokk og er fin å bruke unghunder/ starthunder på.