Den gammelnorske sauen er en av de eldste rasene i Norge. Det er en kystsau, liten og nett i kroppen. Den klarer seg på minimalt med mat og skal kunne utnytte beite sommer som vinter dersom områdene og beitet er stort og næringsrikt nok. Vi har ikke forhold til og la sauene gå på beite gjennom vinteren. Vi henter dem hjem fra snøen kommer til de finner det for godt til å forlate gården i mars/ april.  Sauene har meget godt flokkinstinkt og beiter i flokk. De samler seg ved "fare" og dersom faren vedvarer deler flokken seg opp i flere mindre flokker for å bli et vanskeligere bytte. Det er alltid 1-5 vaktsau i flokken og de er flinke til å dele på oppgaven. 


Sauene får 1-2 lam, og sauen har svært godt morsinstinkt. Noen trekker seg vekk fra flokken ved lamming, mens andre gjerne vil være nær flokken. Det er ikke uvanlig om mors mor er med ved lamming. Fettlaget på lammene er mye tykkere ved fødsel og har en god beskyttelse for lammene som noen ganger kan komme i snøkov og kulde.  Lammene klarer seg fort på egenhånd og er raskt i gang med å tygge på gress, i tillegg til melk fra mor. Den første tiden etter lamming ligger de aller fleste lammene på mors rygg. Her er det trygt og godt. 


Vi sosialiserer dyrene minimalt på andre folk enn vi som har daglig kontakt med dem. Fordi de går i flokk kan det være skremmende for turfolk å få en hel sauflokk løpende etter i påvente av kos eller godis. I tillegg ønsker vi beholde mest mulig av de naturlige egenskapene i sauen som bla fremmedfrykten. Denne biten er også merkbar når vi trener hund, da flokkinstiktet er så sterkt som det er og mennesket fort blir en del av den trygge flokken. 


Smaksmessig er det mer viltsmak på kjøttet og kjøttet er mer marmorert. Og det er betydelig mørkere på farge enn feks. NKS. Slaktevekten ligger på ca 8-14 kg. Sauen gir utrolige flotte skinn! 


Bruk av gammel norsk sau som treningsdyr: 

De er lette på foten og løper raskt. De har også en god utholdenhet siden de ikke bærer så høy vekt. De løper gjerne i tett flokk og er fin å bruke unghunder/ starthunder på så de slipper å ta så mye kontroll på en mer spredd flokk. De er veldig fine både på inndriv og fradriv. Fordi dyrene ikke er så godt sosialiserte har vi ikke en flokk som trekker raskt til mennesket og gir dermed hunden muligheten