Fakta om den fantastiske sauen!

Sauen er et av de mest anvendelige husdyrene vi har. "Alt" på sauen kan brukes til noe.

Så lenge sauen lever produserer den. Den beiter ned på sommeren og holder skogen åpen og lager fine tur stier. Den spiser både gress og kratt ut i fra hvilken rase den er og om den har eventuelle mangler så finner den vekster som den har nytte av.  Ulla klippes 2 ganger i året på de fleste raser og brukes alt i fra garn og klær til madrasser og isolasjon. Når sauen slaktes brukes hele skrotten bortsett fra klauvene. Det er utrolig mange bruksområder på sauen, men de fleste tenker på fårikål, pinnekjøtt og lammelår når sauen er nevnt. 

Norsk Kvit sau (NKS)

Er den en mest vanlige sau rasen i Norge. Sauen er trivelig, og svært tilpasningsdyktig. Det er en god sau og den er både kjøttfull, rasktvoksende og svært fruktbar som gjør den til en enkel sau å ha. Den har en stor tung kropp, og krafrige relativt lange bein. Det finnes også pigmenterte avkom. De har en lang hale. De fleste er gode mordyr, og tar godt vare på lammene sine. Den mest annvendelige ulla kommer fra NKS. Den har ikke marghår i ulla si og er da er egnet til alt, fra spinning til filting.

Les mer

Gammel norsk sau 

Dette er det nærmeste den primære sauen i Norge. Sauen er liten og lett og kommer i alle fargekombinasjoner, men er i hovedsak grå og sort. Den har en liten kropp og lange bein. Noen har horn, andre ikke. Den har godt flokkinstinkt og går oftest i flokker på 40-60 dyr. De beiter i all hovedsak lyng og urter som gir mer viltsmak i kjøttet. De har lette lamminger og er tidlige kjønnsmodne. Ulla er kort med finfibret bunnull med grove dyrehår og litt lengre dekkull. Egner seg greit til både spinning og toving, men gir fantastiske unike skinn! 

Les mer

Visste du at sauen kan se nesten 180 grader? Det hjelper godt når man er et fluktdyr og må løpe fra farer

Visste du at Dyrøya var beiteområdet til  den kjente vikingen Tore Hunds husdyr? 

Svartfjes

Er opprinnelig i fra fjellstrøkene i Skottland, og regnes som en hardfør rase. Den er forholdsvis kort i kroppen med korte bein, men de er sterke og robuste. De har kort/lang hale. Sauen har sort fjes og bein eller flekkete. Den har kort hår både på bein og hode. Ulla er lang og grov og er mest dekkhår. Den er margholdig og kan inneholde pigment. Egner seg til blandt annet filting, men ikke så mye tvinning. Både søyer og værer har horn.

Les mer