Lyda og Nap 

NO31583/17                           NO33218/19

Ledige valper 

02.05.2021

Valpene går nå inn i den siste uken hjemme alle sammen samlet. Uke 7 er kommet og de begynner å bli modne for å flytte hjemmefra. Valpene har den siste uken vært mye ute, og inne når det har lavet ned snø eller vært minusgrader. De har le for vær og vind, men legger seg som oftest på trappa i dressen til Ken-Are. Det har kommet endel snø de siste dagene og valpene synes det er stor stas. Er været bra er de kun inne på kveldene for siste raptus før de luftes og tar kveld. Siste ormekur kommer i magen i morgen, og i dag gikk dem glipp av kloklipp grunnet lammingen. Så tidsmessig passer det fint å få valpene ut av huset og få kunne fokusere 100% på lammingen. Valpene er viltre og noen ganger føles det som om de er over alt på samme tid. De bruker dagen sin på lek, sisten og gjemsel. Det er utrolig mye lek med Oscar, så det er kattevante hunder, spørs bare om kattene i de nye hjemmene er like begeistret. 

Selv om man tror huset er "valpesikkert" er det her også gått utover det ene og det andre. Valper er eksperter på å aktivisere menneskene sine. Vi rakk ikke få tattr bilder i dag, men vi har satt av tid i morgen. Slik at vi kan få tatt dem ute i stedet for inne. 

Det er egentlig masse å si om valpene, men nå er det kvelden!


25.04.2021

Valpene er 6 uker. De er ute mesteparten av dagen så fremst været er bra. Super sosiale og veldig lekne alle 6. De utfordrer hagen mer og mer og kommer gjerne løpende etter om vi går i fjøsen eller på marka. De ligger i en diger klynge på et ullpledd og sover når de er slitne. 


Det kom opp telt i hagen og det var skrekkelig spennende å være med å bygge til guttas store fortvilelse, og det var enda morsommere å prøve komme seg inn søndag morgen. De sover "hele" natta. Dvs fra ca midnatt til ca 06.30. Er vi oppe før dem, klarer vi å få alle ut før dem er uheldige. Er vi litt seige i morgenfoten er dem uheldig på rekke og rad.


Både Lyda, Unik og Aiit er nå startet å stoppe biting og jaging fra dem. Å være menneske å bevege seg fritt er nå blitt en utfordring enten har du 1 i beina eller alle 6. De er flinke å ta seg en pause og får en fin ro over seg når de kommer i armene/ fanget til et menneske. Uka har ellers bestått i besøk fra valpekjøpere. Det er fint å kunne få treffe de nye eierne flere gang før valpene flytter. Ormekur nr 2 er i magen og det var lite orm. 


Vi har ikke fått tatt bilde av dem alene! 

23.04.2021

Noen av valpene har fått navn. 

Tispe 1 har fått navnet Luna 

Tispe 2 har fått navnet Bondestads Sheila 

Tispe 4 får enten navnet Mavis eller Chanel 


Ken Are beholder selv hanne 1, som har gått under navnet "lillegutt "og Olaf, hva han skal hete er ikke bestemt. Det er nå en ledig hanne og en ledig tispe igjen,. 

 I går kom det et dryss med snø og det likte valpene kjempe godt! Kaldt og vått å trø i, men smakte godt.


Oscar liker de små rampungene 


18.04.2021

Valpene er nå 5 uker. Spiser 4 måltid for dag, de spiser fra samme skål, men vil gå over til 2 skåler neste uke pga plassmangel. Ingen av dem viser noe form for forsvar på maten. Det er aldri for lite for i skåla så alle går mette fra matfatet. De ble flyttet fra gangen og tilbake til stua torsdag etter vi sto opp til nesten ren valpekasse. Så det første vi gjør på morningen er å slippe dem rett ut på verandaen og det siste dem gjør er å være ute. Nå er målet å få dem mest mulig husrein før de reiser hjemmefra. Dagen består i soving, spising, tissing, bæsjing og leking. De er i all hovedsak ute på verandaen så fremst været er bra.
I tillegg til mor får dem også oppdragelse og lek fra Kate, Unik, Aiit og Tommis. Alle har sine helt spesielle måter og være på med valpene. Oscar hjelper også til og synes valpene er helt fantastiske å jage på.

Det har denne uka også vært mange ulike mennesker innom i alle aldre så vi kan si oss meget fornøyd med all sosialiseringen de har fått.. Valpene er sosiale og kontaktsøkende.
Det er fast med kloklipp på søndager og i dag har vi få inn roen på hver enkelt valp før kloklipp. Synes det er greit at valpene fått en start med gode rutiner på kloklipp når de drar hjemmefra.
Personligheten til valpene kommer mer og mer fram for hver dag som går. Alle er kontaktsøkende og sosiale, verken mer eller mindre. Litt om hver enkelt valp pr i dag:
Hanne 1 (sort/hvit): Nysgjerrig og bruker litt tid på å vurdere hva han skal gjøre i nye situasjoner. Rolig under lek både med kullsøsken, mennesker og de andre hundene.
Hanne 2 (hvit, med sort stripe på bakbein): Bedagelig og stødig. Det meste vurderes før han gjør noe. Trygg og kan rydde opp i lek mellom kullsøsken om han synes det blir "støy"
Tispe 1 (stor sort flekk på baken): Meget frampå, kommer gjerne først og uredd det meste. Hun er den med høyest haleføring som ikke gir seg. Gjerne den første som våkner og den siste som legger seg.
Tispe 2 (hvit med hvitt venstre øre) Litt mer forsiktig enn de andre tispene. Er med på leken og er flink å styre unna sloss kamper. Hun kan trekke seg litt vekk fra de andre.

Tispe 3 (sort liten flekk rett over halerota, Hvitt på høyre øre): Ser gjerne an situasjonene og er med på leken tvert dersom det er det som pågår. Er gjerne med på en "sloss kamp", men gir seg mens leken er god.
Tispe 4 (tricolor, med flere sorte flekker) : Virker som en midt i mellom alt valp. Hun er både frampå og trekker seg unna. Nysgjerrig og utforskende.

Det som er beskrevet av valpene er ikke de store forskjellene. De er svært like, og det er kun en liten pekepinn hva som bor i den enkelte. Ting endrer seg jo gjerne i løpet av de 3 neste ukene. I morgen får dem ormekur nr. 2.

Hanne 1
Hanne 1
Godt å sole seg
Godt å sole seg
snik lunch
snik lunch
God bordskikk og fisk er godt
God bordskikk og fisk er godt
Trygt fang å ligge i
Trygt fang å ligge i
Trygge rolige barnehender
Trygge rolige barnehender
Ingenting er bedre enn barn og hund
Ingenting er bedre enn barn og hund

11.04.2021

Valpene er helt klart blitt valper! Nå er det liv i hele huset (til tider) De er avsperret i mellomgangen og har stor nok tumleplass der i en uke til. Grinda er åpen til resten av huset flere ganger for dag, og når de er slitne tumler dem seg tilbake til grinda for å sove! Valper er helt klart søtest når de sover.... Tennene er kommet godt i gjennm og kjennes som nåler og de treffer fint ytterst i huden! Vil tro det minsker ikke de neste ukene på det området. 

Uka har bydd på mange besøk og valpene har møtt mennesker i mange ulike aldre.


Alle spiser godt i tillegg til at Lyda melker fremdeles godt. De fikk første ormekur denne uka og det var lite orm å finne.


Vi har vært oppmerksomme om noen er døve/ blinde (som noen ganger forekommer på hvite valper) Det virker som om alle hører og ser. Ingen er verken unormalyt klumsete eller går glipp av lyder. De er godt vant med støvsugeren, og tørrmoppen er fin å jage etter. 

De bæsjer og tisser over alt enda, men når vi vi i neste uke begynner å slippe de mer ut flyttes de tilbake til stua og ved verandadøra. Da vil vi starte "do trening" på lavt nivå  

hai tenner
hai tenner
Standard leke
Standard leke
IMG_1506
IMG_1506
Lek
Lek
Pause
Pause
litt alvor
litt alvor
Ut og finne crogs
Ut og finne crogs
Høy hale
Høy hale
IMG_E1522
IMG_E1522
Valper er søtest når de sover
Valper er søtest når de sover
Sover så godt
Sover så godt

05.04.2021

Valpene er nå 3 uker. Det er blitt liv i"valpekassa" som er en stor pappeske i denne omgang. Den er helt klart for liten nå, men siden kjøkkenet pusses opp ønsker vi og holde valpene mest mulig støvfri fra byggstøv. 


De har også fått oppleve verden utenfor kassen som var litt skummel, men også svært spennende. De har alle nå fått sitt første måltid og ingen med vondt i magen. Tennene er kommet i gjennom så nå blir det nok punkterte sokker på oss framover. I morgen blir valpekassa utvidet til kasse og gangen så de har litt mer plass. Utviklingen nå er utrolig morsom å være med på, det kommer fram så mye personlighet på dem. De er helt klart sosiale og liker vi kommer innom å legger oss i kassa. Logrer og "bjeffer" Vi har allerede hatt besøk og håndtering fra ei jente på 12 er være gull for en oppdretter! "de er så søte" og ja det er de! 


Valpene har vært utsatt denne uka for mye støy og sover seg gjennom både snekring og saging. Greit å få inn litt bråk fra starten av. Valpene er ikke veiid for kjøkkenvekta står fortsatt nedpakket, men klørne er klipt og de har fått sin del av oppmerksomheten. Legger ved noen bilder, og det kommer bilder av hver enkelt valp i morgen når vi har ordentlige forhold til å ha dem mer ute og huset er vasket. 

 

spennende lukter
spennende lukter
Ny verden å utforske
Ny verden å utforske
IMG_1415
IMG_1415
Hører stemmen din
Hører stemmen din
Kveldsmat på stuegulvet
Kveldsmat på stuegulvet
Skulle ta bilde av hver enkelt, men endte med kveldsmat
Skulle ta bilde av hver enkelt, men endte med kveldsmat

28.03.2021

Valpene er nå 2 uker gamle. Øynene kom med små glipper på torsdag, og nå har alle 6 fått øynene opp. Det vises utrolig godt på dem at dem ikke klarer å feste blikket og ikke er klarer orientere seg enda, men viser interesse for bevegelse. Merker de begynner å høre og de søker mot stemmen, selv om de også er veldig desorientert i søken på lyden. Det er utrolig fint å høre og se hvor de orienterer seg med luktesansen sin, det er ikke tvil om. Klørne er klippet for 2. gang og alle ligger mette og gode mens klørne blir klipt. Deretter blir Lyda sendt i valpekassa som "belønning" Viktig å holde klørne nede slik at de ikke skraper opp pattene til Lyda mens de dier.


De er begynt å plassere beina under seg selv om det fortsatt går mest i å åle/ svømme seg fram, men de strekker godt på overkroppen nå med beina oppunder seg. Det virker som om det er ulik pels på dem alle, stri og grov på noen og lett og myk på andre. Alle valpene er veid i dag også. Nå er det en uke til med kun melk fra Lyda. SÅ begynner nok renholdet fra oss mennesker for fult så snart de inntar fast føde.

Hanne 1: 990 g 

Hanne 2: 1160 g 

Tispe 1: 1000 g 

Tispe 2: 1000 g 

Tispe3: 990 g 

Tispe 4: 910 g 


Ble litt utydelige bilder grunnet sol og sterkt lys ute. Så lenge valpende blir håndtert utenfor valpekassa sitter vi likevel helt nær valpekassa. Dersom en valp blir usikker på enten veiingen eller kloklippen blir den satt rett tilbake i kassa. All håndtering er på valpenes og Lydas premisser.  


Hanne 1
Hanne 1
Hanne 2
Hanne 2
Tispe 1
Tispe 1
Tispe 2
Tispe 2
tispe 3
tispe 3
Tispe 4 Tricolor
Tispe 4 Tricolor
Godt å sove
Godt å sove
Sped start på lek og samspill
Sped start på lek og samspill
Bli kjent leken
Bli kjent leken
Stell og mat
Stell og mat
Kloklipp totalt 108 små valpeklør i dag
Kloklipp totalt 108 små valpeklør i dag

21.03.2021 

Valpene er 1 uke gamle. De vokser godt! Enda "kjedelig" i valpekassa de bare sover, spiser og bæsjer. Første kloklipp i dag gikk fint. Greit å gjøre når valpene er mette og gode. Alle valpene er veiid:

Hanne 1: 530 g 

Hanne 2: 700 g 

Tispe 1: 630 g 

Tispe 2: 640 g  

Tispe 3: 600 g 

Tispe 4: 550 g


Lyda har godt med melk, og synes det er helt greit at Unik stikker hodet oppi valpekassa og sjekker forholdene. Alle valpene er daglig håndtert og sjekket alle veier. Har vel kalt uoffesielt kullet for "snøball kullet" De ser ut som om de kan bli spraglete i alt det hvite.

14.03.2021

Hanne 1
Hanne 1
Hanne 2
Hanne 2
Tispe 1
Tispe 1
Tispe 2
Tispe 2
Tispe 3
Tispe 3
Tispe 4
Tispe 4
Kullet
Kullet

Lyda fødte 6 friske valper 14.03. 2 hanner og 4 tisper.


Et jevnt fint kull. 

Hanne 1 300 g Sort og hvit

Hanne 2 350 g Hvit med sort hode og sort flekk på bakbein 

Tispe 1 300 g Sort hode og sort hjerte på baken

Tispe 2 290 g helt hvit med litt sorte tegn på hodet

Tispe 3 320 g hvit med sort hode og liten sort flekk i halerota 

Tispe 4  310 g Hvit med sort hode og sorte flekker 


Første valpen (hannen) var litt slapp, men kom seg veldig fort når Lyda forsto den trengte en vask. Tispene kom på løpende rekke pent og pyntelig. Nå ligger alle valpene og dier og Lyda er sliten og tar det hele med knusende ro. Nå blir det noen fine rolige 3 uker på gården før det blir liv i hele huset.